Böbrek Yetmezliği Hastalığına yakalanan kişilerin Kreatinin Klirens ölçümleri %15’in altına düştüğünde Son dönem Böbrek Hastası olarak değerlendirilirler. Bu dönemdeki hastaların kanlarının üre, kreatinin gibi toksinlerden, potasyum, fosfor gibi biriken zararlı ürünlerden temizlenmesi vücutta biriken sıvının atılması için üç seçenek söz konusudur:
1- Böbrek nakli: Doku uyumu olan canlı veya kadavradan mümkündür.
2- Periton Diyalizi: Hastanın iç organlarını saran karın kaslarının arkasındaki periton zarı bir diyaliz membranı olarak kullanılır. Bir katater vasıtası ile diyaliz solüsyonu periton boşluğuna verilir. Peritondaki ince kan kapiler kılcal damarlarından üre, kreatinin gibi toksinler potasyum, fosfor gibi biriken zararlı ürünler diyaliz solüsyonuna geçer. Yüksek yoğunluktaki diyaliz solüsyonu vücudun fazla suyunu da çeker 5-6 saat sonra diyaliz solüsyonu boşaltılır. Bu işlem günde 4-5 kez tekrarlanır.
3- Hemodiyaliz: Evde hemodiyaliz uygulanabilir. Genel uygulama hemodiyaliz merkezlerindeki uygulamadır.
Merkezimizde hemodiyaliz tedavisi gören hastalarımız merkezimize geldikleri andan itibaren böbrek nakli, periton diyalizi, ev diyalizi tedavileri hakkında bilgilendirilmektedir.
Hemodiyaliz: Özel çift lümenli bir katater veya atar ve toplar damarın birleşmesi ile oluşturulan Arterio-Venöz fistülden hastanın kanının özel bir set ile alınarak diyalizör tabir edilen binlerce özel kılcal boru zardan oluşan yarı geçirgen yapıdan geçirilmesi, ayni anda diyaliz solüsyonunun da yarı geçirgen yapının diğer tarafından geçirilmesi, bunu sağlayan pompa makine bilgisayar kodlama sistemlerinin bulunduğu diyaliz makinası ve makinaya bağlanan özel su sistemleri ile oluşan bir tedavidir.
Çokay Hemodiyaliz Merkezimizde Hemşire ve hasta ve hasta yakını eğitimine çok önem verilmektedir. Eğitimler hastanın enfeksiyonlardan ve kardiovasküler hastalıklardan korunması için çok önem taşımaktadır.
Hemşire eğitimleri çok sık tekrarlanmaktadır.
Eğitimler hasta ve hasta yakınlarına hemodiyalize başlarken isterlerse Hemodiyaliz sertifikalı İç Hastalıkları Uzmanımız tarafından bilgisayar ile sunum yapılarak verilmektedir.
Her ay hastalara kan tetkikleri sonrası gerekli eğitim verilmektedir. Eğitimler hastanın ihtiyacına göre Potasyum, Fosfor içeren gıdaların ne şekilde tüketileceği, sağlıklı beslenme, insülin eğitimi, katater bakımı, A-V Fistül bakımı, aşı ve enfeksiyon, el yıkama el temizliği , ayak bakımı ve pek çok konuda uzman hekim, diyaliz sertifikalı hekim ve eğitim hemşireleri tarafından hasta başı tablet görseli ile verilmektedir.